Appar som gör under i trafiken

Sett över tid har olyckorna i Sverige minskat dramatiskt när det kommer till biltrafiken. Bidragande orsaker har varit säkrare bilar, högertrafik och bättre information och utbildningar när man tar körkort. En annan sak som har gjort trafiken säker är automatisering av olika slag. Det gäller både ABS-bromsarna och servostyrning, men man ska inte underskatta vilka appar som gör under.

Säkrare vägar behöver inte bara vara förknippade med privatbilismen. Tänk bara på hur pass logistiskt utformad transportsektorn är och hur mycket det underlättar med god planering och automatisering. Ett bra exempel i sammanhanget är Traxets app som bidrar till bättre planerade rutter, dynamisk GPS och en smidig fleet management. Inte att underskatta för privatbilismen, eftersom vi delar vägarna med den tyngre trafiken.

Apparna knyter ihop alla Sveriges vägar

Kanske tillhör du en mindre sektor entreprenörer som slåss om att boka in bud? Med appar kan du idag göra anspråk på sträckor snabbare och du behöver inte komma ihåg att logga dina resor – det görs automatiskt. Fördelen med detta är att transportsektorn enkelt kan sträcka sig över Sveriges och Europas gränser, och gör därmed avståndet mellan stad och landsbygd mycket mindre. I Jordbruksaktuellt lyfter man just frågan om hur digitaliseringen skapar enorma fördelar för landsbygden. Och ju fler tillfällen att växa, desto fler kommer vilja flytta dit (eller tillbaka).

GPS har generellt sett revolutionerat våra vägar. Det har gjort stadstrafiken enklare att navigera sig i, även om det förekommer brister. Det har underlättat även trafiken på landsbygden och idag är kartorna så pass uppdaterade att man når långt till avlägsna delar av landet utan problem med sin GPS.

En annan app som gör under är de drönare som kan ta sig ut på betydligt farligare uppdrag. Sker det någon trafikolycka vid en bro eller i fall där det skulle förekomma andra ras, kan man ta in drönare för att undersöka skadeläget på ett annat sätt. Det gör själva genomsökningsarbetet enormt mycket mer säkert och det är mindre risk att en människa kommer till skada.

Ett annat övergripande projekt är Galileo-projektet som är ett övergripande satellitpositionerings-GPS för hela EU. Ett slags GPS för satelliter och rymdtrafiken, helt enkelt!