Arbetsbelysning och blixtljus

För den som arbetar nära sitt fordon är det av stor vikt att hitta lämplig belysning; det kan vara bra och starka strålkastare som håller under lång tid, eller kanske blixt- och varningsljus som ska synas i alla typer av väder. Privatpersoner kan få böter på 800 kronor vid felaktig användning, medan det för arbetsbilar är viktigt att ha det. Dimma, snö och regn – eller för den delen, starkt solljus, får inte störa intrycket av att det sker arbete intill vägen.

Blixtljus kan du köpa i ett par olika modeller, det viktiga är att den håller i alla typer av väder och att den har tåliga batterier. Detta kan du använda när du backar i terräng eller arbetar nära din bil. Med blixtljus menas ett ljus som ger fast sken – det får till exempel inte vara blått eller blinka. Det måste man ha speciellt certifikat för (exempelvis som utryckningsfordon). Eftersom det inte heller är lagligt att blända andra trafikanter måste du vara säker på användningsområdet. Är du osäker bör du kontakta Transportstyrelsen.

Blixtljus är bra vid:

  • Backning i mörk skog och terräng
  • Lyser upp ordentligt vid mörker
  • Syns i alla väder
  • Hållbart

Tänk på att du inte får köra med blixtlampan på, där det kan blända medtrafikanterna.

När det gäller varningsljus bör det vara LED, och för ett fordon som är bredare än 3 meter är det lagstiftat att ha varningsljus. Annars är det bara vägarbetsfordon och andra godkända fordon som vid stående position får använda blinkande varningslampor. Detta för att inte minska uppmärksamheten vid uttryckning.

Minskar olyckor

Det sker många olyckor i samband med att personal arbetar på vägar och övriga bilister inte ser dem. Därför finns det regleringar på hur mycket en varningslampa ska synas. I SR kan man lyssna på ett reportage vid ett vägarbete som var olycksdrabbat, där man bland annat ökade avståndet mellan avspärrning och arbetet för att minska riskerna.

Varningsljus har man även på TMA-bilar som just är till för att varna andra bilister om ändrade trafikregler intill ett vägarbete, en olycka eller annat. Men även med sådana sker det olyckor.

Man kan förstås dekorera sin personbil med vad man vill, så länge det är inom lagliga gränser. Om du till exempel har en gårdsfest eller liknande, så går det bra.