En dömd för vårdslöshet

Det är vinter i Sverige och det betyder krav på vinterdäck, men dessvärre är det inte alla som följer detta utan i alla fall kör med fel däck trots både halka och snökaos runt om i hela landet – en man har nu därför dömts efter att hans blanka däck visat sig bära orsak till bilolycka.

”Det var halt och däcken var blankslitna när mannens bil sladdade över till mötande trafik och krockade med en annan bil.”

Däck ensamtSå inleds en artikel i Sveriges Radio som berättar om hur tingsrätten beslutat att döma en man för vårdslöshet i trafik efter att han och hans blankslitna däck funnits bära orsak till bilolycka. För precis som vi tidigare skrivit är det av största vikt att ha rätt sorts däck när man kör på vägarna, speciellt när Trafikverket varnar för blixthalka, en varning som den dömde mannen uppenbart ignorerat. Vad tingsrätten nämligen fann var att mannens framdäck vid tidpunkten för olyckan var så pass slitna att de var alldeles blanka vilket gjorde honom till den ansvarige för olyckan. Därför valde man att döma mannen för vårdslöshet i trafik och gav honom böter på 26 000 kronor.

Så skedde olyckan

Enligt tingsrätten inträffade olyckan på grund av mannens slitna däck vilka gjorde att han fick sladd. När han sedan sladdat åkte hans bil över vägbanan in på motsatt körfält vilket ledde till att han krockade med en mötande bil. Till sitt försvar säger mannen att han vid olyckans tidpunkt var på väg till verkstad för att byta sina framdäck, men det spelar ingen roll för rätten som valde att döma honom i alla fall och detta trots att mannen inte översteg tillåten hastighet.

Orsaken till olyckan var helt och hållet att han hade fel typ av däck på halt underlag, vilket kan vara något för oss andra bilister att ta lärdom av. Använd alltid rätt sorts däck för att färdas säkert i bil.

Så här byter du däck enkelt: