Höjd skatt på drivmedel
Regeringen höjde skatterna på drivmedel vid årsskiftet vilket betyder att priserna följer efter, med detta förväntar man sig att få ihop 2,5 miljarder till stadskassan. Höjningen är bra för miljön men tyvärr är det många som är helt beroende av sin bil i vardagen och kan inget annat göra än att betala för sig.
Vid årsskiftet höjdes priserna på drivmedel då skatten höjdes på koldioxid och energi. Man vill du arbeta mot att minsta utsläppen och som man skriver på Lantbrukets Affärstidning höjer de ledande bensinbolaget priserna med några tiotal ören, och priserna förväntas stiga årligen efter de nya bestämmelserna. Det stigande priserna är positivt för miljön men samtidigt sviker det barnfamiljer och folk i samhället som är beroende av sin bil i vardagen. Som man skriver på Vi Bilägare räknar regeringen att detta ska ge 2,5 miljarder kronor till statskassan, förutsatt att vi kör lika mycket som idag.
Bensin eller diesel?
Även om priserna höjs är det många som behöver tanka sina bilar. Vid just ett bilköp är det en av de stora bitarna som väger in när man ska välja mellan en bil med till exempel diesel eller en med bensin. Det kan dock vara svårt att veta vilken av dem som är bäst både i klimatsynpunkt men också för plånboken.
Här är en snabb sammanfattning av tre olika bränsletyper på bilar som kan vara bra att känna till, speciellt när man ska välja och köpa en ny bil:
- Bensin – bilar som tankas med till exempel E95 är oftast billigare och tystare. Ett plus är att bensinbilar även har blivit mer bränslesnåla med åren.
- Diesel – dieselbilarna är bra i miljösynpunkt då koldioxidutsläppen är låga och de är även bränslesnåla både i små och stora modeller. Dock så kan priserna på diesel höjas med stora spann.
- El – elbilarna är bäst om man tänker miljömässigt men det finns fortfarande stora utvecklingsmöjligheter för att det ska bli lättillgängligt att köra längre sträckor med elbil. Batteriet är även i behov av att bytas då och då vilket kan vara dyrt i längden.