Inred garaget

Ordning och reda i garaget kräver bra hyllor, skåp, sorteringsfack och mycket annat. Det gör det inte bara lättare att hitta det du letar efter, det gör det också roligare att vara i garaget. Som en extra bonus sparar du tid.

Om du gillar att meka med bilen kommer dina resultat att vara beroende av att du har bra ordning i garaget. Och även om du inte är en sån som byter förgasare själv kommer du att märka att det blir mycket roligare att vistas i garaget om du har någorlunda ordning och reda.

Vad ska man då ha för inredning i garaget? En lagerhylla är i princip ett måste. En sådan kan nämligen rymma det mesta, från vinterdäck till olika elektriska verktyg. Tänk bara på att kontrollera viktbegränsningarna per hyllplan, så att inget brakar igenom.

Garage med verktygI de flesta garage ligger prylarna huller om buller. Så ser det exempelvis ut hemma hos Saab-entusiasten Anders, som intervjuas i den här artikeln. Arbetet i garaget går dock betydligt snabbare och enklare om man vet var man har sina verktyg, säkringar, skruvar med mera.

Investera därför i en verktygstavla eller ett verktygsskåp, där du kan hänga de verktyg som du använder mest. Specialmejslar som bara används ibland kan förvaras i en låda i en hurts eller verktygsbyrå, men skiftnyckel och blocknycklar bör hängas tillbaka på sin plats när de inte används. På vissa verktygstavlor går det också att fästa små lådor, som kan användas för att förvara skruvar, muttrar och andra små grejer. Vill du inte ha grejerna direkt på väggen kan du köpa sortimentskåp eller förvaringslådor i lämplig storlek. De finns på alla varuhus som säljer verktyg och annat för bygg.

Det är bra att stå upp, även när man arbetar. Därför är en höj- och sänkbar arbetsbänk bra att ha. Vissa föredrar en klassisk hyvelbänk, eftersom man då har möjlighet att spänna fast saker som man arbetar med, men ett alternativ är att montera ett skruvstäd på arbetsbänken.

Verktyg och prylar

Kompressorn är garagefixarens bästa vän. Den kan användas till allt från att pumpa upp cykeldäck till att driva en mutterdragare. Kompressorer kan kosta nästan hur lite eller mycket som helst, det viktigaste är att du väljer en med tillräckligt stor tank. Även en billig kompressor kan fungera bra, om du skaffar slangar och tillbehör av bra kvalitet.

Det finns också vissa saker som man inte bör ha i sitt garage. Du hittar en lista på de sakerna här. Det är viktigt att hålla rent i garaget, så gör en storstädning minst en gång om året. Och låt inte saker bli liggande. Kör iväg sådant som ska slängas till återvinningen så snart du kan.

Det verkar som svenskarna blir sämre på att använda sina garage, för det blir allt vanligare att garage byggs om till bostäder. Om du skulle vilja göra det med ditt garage (hemska tanke) måste du söka bygglov. Reglerna varierar från en kommun till nästa, men så här ser de ut i Helsingborg.