Kul på bilsemestern med barn

Bilsemestrar är populärare än någonsin i landet och varje år beräknas minst fyra av tio svenskar bege sig ut på vägarna under ledigheten. Denna typ av semester uppskattas av alla åldrar, men det finns en aspekt av resandet som inte alltid är så lätt att klara av: barnens berömda otålighet!

”Är vi framme snart?”

… det är förmodligen en av de vanligaste frågorna på Sveriges vägar och många småbarnsföräldrar upplever det som svårt att hålla de små liven på gott humör i bilen. Det finns dock en hel del former av underhållning att roa barnen med, inte minst med teknologins hjälp men också genom roliga lekar som alla kan vara med på.

Kul i bilen

Innan paddor och mobiler fick resande barnfamiljer ta till saker som sånger och frågesporter under bilresan, och faktum är att dessa fortfarande kan vara mycket underhållande för alla. Några exempel på kul lekar i bilen är följande:

  • Sifferleken. Du anger en siffra och ett kriterium som till exempel röda bilar och den som först ser så många vinner. Får barnen att koncentrera sig en längre stund!
  • Tjugo frågor. En i bilen tänker på någonting och genoma att svara ja eller nej på upp till tjugo frågor försöker de andra komma på vad det är. Om de inte klarat av det efter den tjugonde frågan har den som tänkte vunnit.
  • Ett skepp kommer lastat. En gammal klassiker där man inleder med frasen ”Ett skepp kommer lastat med…” någonting. Den andra personen måste sedan säga samma fras och sedan lägga till med något eget som har med det första att göra. Glömmer du bort alla saker som skeppet är lastat med eller inte kommer på något relevant blir du utslagen.

Ibland räcker det inte med bara äran, och då kan man istället utlova ett pris till den som vinner. Eftersom barn ofta blir lite avundsjuka kan man också garantera tröstpriser men en glass vid nästa bensinmack eller ett extra spel på mobilen kan vara bra motiverare.