Nissan Leaf – en tveksam succé

Nissan har de senaste åren skördat stora framgångar med sin elbil Leaf. Men det har också varit en modell som dragits med många problem. Nyligen återkallades nästan 47 000 bilar, för problem med bromsarna.

Nissan Leaf är i dagsläget världens mest sålda elbil, och den har fått flera priser. Nyligen utsågs den till Miljöbästa bil 2016 av den svenska föreningen Gröna bilister, både i klasserna privatbil och företagsbil. Bland annat framhöll man bilens relativt låga pris och långa räckvidd på upp till 25 mil. Även om bilar i den här klassen marknadsförs som bilar som passar stadsbor så borde den verkliga målgruppen vara landsbygdsbor som bor på platser där det inte finns någon kollektivtrafik och där man måste åka någon mil för att ta sig till affären eller förskolan.

Problem med modellen

Ladduttag på Nissan LeafMen det är också en bilmodell som har dragits med många problem. Nyligen återkallades 46 859 bilar tillverkade mellan 2013 och 2015. Orsaken till detta är problem med bromsarna. Än så länge har dock inga skador rapporterats, det rör sig nämligen om ett fel som inte är så allvarligt, och ganska enkelt att åtgärda. Bilarnas elektroniska bromskraftsförstärkare kan frysa så att de inte fungerar som det är tänkt, utan föraren måste bromsa kraftigare för att få avsedd bromsverkan. Om detta kan man läsa här. Problemet kan dock avhjälpas genom att bromsenheten programmeras om.

Problemen med bromsenheten är inte enda problemet som Nissan har haft med Leafs mjukvara. Bilen har också visat sig vara extremt lätt att hacka. Detta berättar IT-säkerhetsexperten Troy Hunt i en artikel i Svenska Dagbladet. Han har lyckats ta kontroll över en Leaf med hjälp av en dator kopplad till en proxyserver, och Nissans mobilapp. Med dessa verktyg, och lite information om den aktuella bilen, kunde han ta kontroll över flera av bilens funktioner, och läsa av dess system.