Nya bilar framför begagnade

Efter ett par bra år för begagnatmarknaden, börjar man se att färre begagnade bilar köps. Men det är inte på grund av att vi köper färre bilar, utan för att vi istället satsar på nya bilar nu när räntorna är låga och hushållens ekonomi är stark.

1968792-scheinwerfer

De senaste åren har det verkligen gått bra för begagnatmarknaden och fler begagnade bilar har sålts än på mycket länge.

”Under förra årets första kvartal såldes nämligen över en kvarts miljon begagnade bilar, vilket innebar en ökning med 1,6 procent jämfört med samma period året innan.” Läs mer.

Men efter ett par bra år för begmarknaden, börjar det igen gå allt bättre för nybilsmarknaden. Enligt Expressen så visar statistik att allt fler nyregistreringar görs av bilar, vilket betyder att det säljs fler nya bilar. För 31:a månaden i rad visade augusti månad i år på plussiffror just när det gällde nyregistreringar. Varför man tror att allt fler satsar på nya bilar framför begagnade, är för att Sverige just nu är inne i en högkonjunktur med låga räntor. Dessutom så blir hushållens köpkraft ökad när de får pengar över i den starka ekonomin.

Tror på en bättre höst

Effekten av att det säljs allt fler nya bilar, är självklart att marknaden för begagnade bilar går sämre. Årets julimånad blev 4,5 procent sämre än fjolårets men trots att det ser lite knapert ut just nu för den begagnade bilmarknaden, tror man på framtiden i branschen. Framförallt har det varit en bra sommar för bilhallarna och man bedömer att efterfrågan på begagnade personbilar kommer att vara större till hösten.