Så gör du ett smart begagnat bilköp

När du ska köpa en begagnad bil av en privatperson ställer det en del krav på dig. Du behöver kontrollera bilen ordentligt innan för att minska risken för ett dåligt köp. Ett tips är att besikta bilen innan du betalar den.

När du ska köpa en begagnad bil finns det vissa saker som är bra att tänka på. Om du ska köpa en begagnad bil som behöver besiktas är det bra att gå in och boka en tid omgående på https://www.bilprovningen.se/ för att inte riskera körförbud. Alla fordon som är yngre än 50 år måste regelbundet kontrolleras hos en auktoriserad besiktningsaktör. Bilprovningen är en trygg och säker aktör som svenska staten har inflytande över. Du kan med fördel göra besiktningen innan du köper bilen för att vara säker på att det inte är några större fel på bilen.

“I stället har du 14 månader på dig från den senaste besiktningen innan det är dags för ny besiktning.” Läs mer här

Kontrollera den begagnade bilen

Reglerna för besiktning ändrades 20 maj 2018 och senast 14 månader efter senaste besiktningstillfället behöver du göra en ny besiktning för att inte riskera körförbud. Tänk på att det är olika regler för olika fordonstyper. Hos Transportstyrelsen kan du läsa allt om reglerna för fordon. När du ska köpa en begagnad bil är det betydelsefullt att du går igenom bilen grundligt. Kolla bilen både utvändigt och invändigt. När du köper en begagnad bil av en privatperson har du inga garantier eller reklamationsrätt vilket ställer högre krav på din kontroll. Det är trist om bilen går sönder direkt efter köpet.