Spara pengar på ditt bilbatteri

En av de största anledningarna till att man får bärga sin bil är att bilbatteriet har blivit urladdat. Det kan därför vara en god idé att tänka på underhåll, vilket faktiskt är enklare än vad det låter.

 

pexels-photo-116675Om man underhåller sitt bilbatteri på rätt sätt kan livslängden förlängas och man sparar mycket pengar, skriver Mestmotor. Första tecknet på att bilbatteriet börjar bli slitet och urladdat brukar vara att motorn tar lång tid på sig att starta vid minusgrader. Att inte ha ett fulladdat bilbatteri är något av det värsta man kan utsätta batteriet för, och detta sker redan vid en laddningsgrad på 80 procent. Längst lever ett batteri som alltid är fulladdat, då detta kan tåla temperaturer på upp till 50 minusgrader. Ett urladdat batteri å andra sidan börjar snabbt åldras i förtid, och kan frysa redan vid 7 minusgrader. Självklart beror detta på vilket batteri du har, menar Dagens nyheter.

 

Vad kan man göra för att underhålla sitt bilbatteri?

Ett nytt originalbatteri kan kosta upp till 3000 kronor. Något som kan vara värt är att investera i istället är en batteriladdare, som kan stödladda batteriet. En ”smart” batteriladdare underhåller bilbatteriet genom en processor som styr spänningsnivån. Denna sorts laddare kan även mäta batteriets behov genom att ladda ur och upp det regelbundet. Den mest avancerade sorten kan även reparera en del av de skador som ett urladdat batteri åtagit sig. De flesta sorters laddare går att hitta på marknaden för bara några få hundralappar.

 

Hur underhållsladdar man bilbatteriet?

Batteriladdaren kan man ansluta både via motorrummet, uttag i kupén eller via 12-voltsuttaget (cigguttaget). Bilbatteriernas två pooler är alltid markerade med färg för enkel insättning, dock händer inget om man skulle råka koppla det fel. Kör man kortare sträckor ofta med bilen, som exempelvis till jobbet, kan det vara en god idé att underhållsladda åtminstone en gång i veckan, skriver Expressen motor.