Tänk på det här när du köper begagnat

Ford FiestaEn ny bil tappar mycket i värde den första tiden, och man kan därför spara mycket pengar på att köpa en begagnad bil. Men det finns flera fallgropar, som man bör akta sig för.

Idag är det få som kan säga att de vet allt om bilar. En bil innehåller inte bara mekaniska och elektroniska komponenter, utan även en hel del mjukvara som kan vara inställd på olika sätt. Biltillverkarna experimenterar också med att använda olika material, som på olika sätt kan påverka bilens egenskaper. Den som står i begrepp att köpa en begagnad bil skulle i den bästa av världar ha kunskap om allt detta för att kunna fatta ett informerat val. Men det är det ju knappt någon som har. Däremot behövs det inte särskilt djupgående kunskaper för att undvika de värsta fallgroparna.

Kontrollera det här

  1. Motorn – Var på din vakt om säljaren vill varmköra bilen åt dig. Det finns nämligen vissa fel som man endast märker när motorn är kall, och andra som man bara märker när den är varm. Därför är det viktigt att man som köpare får möjlighet att börja med en kall motor, och varmköra den själv på alla varvtal. En trasig motor är dyr att åtgärda, så lyssna ordentligt efter missljud, t.ex. knackningar, och kontrollera att den går jämnt på tomgång.
  2. Framvagnen är en svag punkt hos många bilar, framför allt större modeller som Volvo V70. Att åtgärda dålig fjädring kan bli en dyr historia. Provkör därför bilen på olika typer av underlag, exempelvis en grusväg eller en asfalterad väg med hål i. Det ska inte höras några klapprande eller klonkande ljud.
  3. Rost uppträder på alla bilar förr eller senare, och har man otur kan man råka köpa en bil där rostangrepp har målats över eller dolts på andra sätt. Var uppmärksam på om det finns färgavvikelser eller skarvar i lacken, framför allt runt hjulhusen och bakluckan. Om rost har spacklats över kommer den ytan inte att vara magnetisk, så man kan ha nytta av en liten magnet.
  4. Köp inte en bil med skulder. En bil som köpts med lån kan ha skulder knutna till fordonet , och som köpare tar man över skulderna, om dessa inte är lösta. Kolla upp bilen hos Transportstyrelsen, så att det inte finns kredit på bilen.
  5. Kopplingen kan kosta upp till 10 000 kronor att byta, och även ganska nya bilar kan ha problem med kopplingen. Man kan dock upptäcka problemen vid en provkörning. Välj en högre växel, börja från ett lågt varvtal, trampa ner gaspedalen och håll kvar. Upprepa detta på olika varvtal, och gärna i en uppförsbacke: varvräknaren ska inte sticka iväg.

Undvik de här bilarna

Olika bilmodeller är olika säkra. Folksam presenterade nyligen en lista på de bilar som är överrepresenterade i deras olycksstatistik. Några av de farligaste bilarna är:

  1. Volkswagen Polo 1982-94.
  2. Puegeot 405 1988-1996.
  3. Honda Accord 1986-93.
  4. Toyota Previa 1991-99.
  5. Ford Fiesta 1996-2002.

Som syns på denna lista är det vissa årsmodeller som är farliga. När en ny modell lanseras kommer man ofta till rätta med problemen.