Trafikverket varnar: på med vinterdäcken

Ett återkommande problem varje vinter är att bilisterna missat att sätta på sina vinterdäck – därför varnar nu Trafikverket: sätt på vinterdäcken på bilen redan nu innan den värsta halkan och snön kommer!

”– Även om vi saltar och sandar betyder det inte att det är fritt fram att köra 90 på en 90-väg, utan det är bilistens ansvar att köra efter rådande omständigheter” läs mer hos Expressen.

dackspar-bil-hjulSom citatet ovan avslöjar vill Trafikverket att vi i år inte väntar med att sätta vinterdäck på bilen och förklarar detta med den rådande väderleken. Som det ser ut nu är vi inne i en period när det under dagarna är blött och under natten så kyler det på – vilket innebär hala och isiga vägar redan nu. Har man då inte rätt däck att köra med på sådant underlag är det lätt att en olycka inträffar. Dessutom skriver Västerbottens-Kuriren att den första snön redan fallit på många platser i landet, och det gör bytet till vinterdäcken om än mer aktuellt och viktigt. Så att Trafikverket uppmanar alla att byta redan nu är föga förvånande. Men vad ska man tänka på när man ska välja vinterdäck?

Att tänka på om vinterdäck

Det finns en hel del saker att tänka på när det kommer till vinterdäck, och samlad information om detta finns att hitta hos Transportstyrelsen. Där skriver man bland annat vad som gäller kring mönsterdjup, dubbdäck, när däcken får sättas på och hur länge dina vinterdäck får användas. Något som till exempel är en generell fingervisning är att vinterdäck får tas på när vinterväglag råder och dubbdäck får användas från första oktober fram till och med 15 april – vilket alltså betyder att det är helt okej att följa Trafikverkets uppmaning: på med vinterdäcken nu!