USA och Europa i skön förening

AC Cobra på racingbanaIdag är det vanligt att en bil tillverkas i en fabrik, och sedan säljs under flera olika modell- och märkesnamn. Biltillverkarna äger varandra och vad som ser ut som, och säjs som, olika bilmodeller visar sig inte sällan vara en och samma bil. Det fanns dock en tid när man samarbetade mellan länder för att skapa fantastiska bilar. Ett av de bästa exemplen är AC Cobra.

AC Cobra, även känd som Shelby Cobra, är en av världens mest kopierade bilmodeller. Bakom den stod den brittiska biltillverkaren AC Cars och den amerikanske entreprenören och racerföraren Carroll Shelby. Han sålde in idén till det brittiska företaget att sätta en V8-motor på 221 kubiktum från Ford i deras roadster Ace, som inte hade någon motor. 1962 lanserades den första Cobra-bilen. Shelby fick idén att lacka om det första exemplaret flera gånger, så att det skulle se ut som det fanns fler bilar. Med tiden utvecklade Shelby ett eget chassi, som hade flera likheter med originalet Ace. Motorstorleken utökades också successivt, och till slut var den uppe i 427 kubiktum.

En sällsynt bil

Bilen tillverkades under perioden 1962 till 1967, och vann flera segrar på racingbanorna. Eftersom bilen tillverkades under en så kort period har många kopior tillverkats, och om man idag blir erbjuden att köpa en Cobra idag är chansen stor att det rör sig om en kopia. Modellen fick också flera efterföljare, som Shelby Daytona och Ford Shelby Cobra Concept. Ingen av dem kan dock mäta sig med originalet när det kommer till design. Detsamma gäller konkurrerande biltillverkares försök att lansera ”Cobra-dödare”, som Chevrolets Bill Thomas Cheetah. Man kan också köpa den som kit car om man så vill, även om dessa modeller skiljer sig en aning från originalet. Faktum är att Carroll Shelby själv försökte sälja nytillverkade bilar som gamla original på 90-talet.